torsdag 26 juni 2014

Turberättelse midsommarturen


Dag 1, Dagen innan midsommar, jag vaknar tidigt och packar klart inför avfärd. 12 liter vatten, tårtbotten och lite sill. På klubben lastas kajakerna och vi är äntligen påväg till Misterhults skärgård. Aldrig har Småland varit så stort och tagit så lång tid att köra igenom. Men så brukar jag inte köra kajaksläp genom detta landskap. Träd på träd och till slut var vi tvungna att göra ett snabbt depåstopp på restaurang Gula Måsen. Ett hamburgermeal senare och nyinhandlade jordgubbar så var vi var åter påväg. Det kom en del regnskurar men när vi nådde hamnen i Klintemåla upphörde det helt att regna. Kajakerna packades snabbt och en bit efter åtta på kvällen var vi änteligen påväg ut i skärgården. Det var en del motvind och små vågor. Temperaturen var varierade mellan t-shirttemperatur och något under t-shirtstemperatur. Två timmar senare nådde vi midsommarön Lilla Brändö. För säkerhets skull tog vi ett extra varv till Nötgårdö för att reka en möjligt bättre tältplats. Men det blev ändå Lilla Brändö som vi satte upp tälten på. Det här med att alla har eget tält är något helt nytt för mig. För att minska denna drastiska omställning valde jag därför att sätta upp tältet bredvid Elisabeths tält i den mjuka laven.
Dag 2, midsommar. Frukost smakar extra gott på klipporna med utsikt över kobbar och skär. Det blåste lätt och vi hoppades på vågor. Dagens kajakmål var till att börja med lite diffust. Norrut och lunch på en lämplig ö utan fågelskydd. Utbudet av dessa öar var något begränsat och lunchen avnjöts därför på sol-och-lä sidan på Klåvskär. En minus med Misterhult är det begränsade utbudet av glasställen. Dock provades ändå lyckan på Eknö. Det fanns inte glass, men däremot stora snokar, blåbär och nästan mogna smultron. Infödingarna som nästan var bofasta berättade lite om ön. Lagom hungriga återvände vi till Lilla Brändö. Midsommarkvällen firades på traditionellt svensk vis med nypotatis, sill, snaps och en jordgubbstårta som smakade betydligt bättre än vad den såg ut. På kvällen satt vi runt elden och jag fick lära mig att bästa sättet att laga kajaker är med tidtabeller och silvertejp.
Dag 3, midsommardag. Solen hade varit uppe ett bra tag då de entusiastiska kajakpaddlarna åt frukost på klipporna. Nu var det läge för vågor och chansen för vågor är störst vid horisonten. Därför blev det österut mot Lilla Utterklabben och sen söderut öster om fågelskyddsområdet ned till Svinskär. Eller möjligtvis någonting i närheten av svinskär, här tappade vi orienteringen lite. Vågorna var långa och surfvänliga. Dock betedde sig Capellan som en vildhäst och kastade sig hit och dit. Det är tveksamt om vårt förhållande kommer bli livslångt. Lagom till lunch föll ett stilla regn vilket inte bekymrade oss speciellt mycket. Vägen tillbaka gick mellan så många småöar som möjligt. Nu regnade det på riktigt och snacket gick i gruppen om tält, deckare och te. Effektivaste sättet att värma sig var dock att paddla runt Lilla och Stora Brändö på tid. På kvällen slutade det regna och det blev en otroligt vacker kväll med rök, eld och solnedgång.
Dag 4, sista frukosten på klipporna. Idag rev vi tälten efter att ha varit bofasta på ön i tre nätter. Målet var Klintemåla men vägen dit paddlades genom Örö, Svinskär och Strupö. Sista sträckan mot Vinö kom det en rejäl regnskur och vattendropparna studsade mot vattenytan, mäktigt. I Klintemåla blev det våfflor och lunch innan bilfärden hem.

Janina kom på tre saker hon vill köpa efter denna turen. Jag vet 5, kajak, paddel, kapell, flytväst och kompass.
/Camilla


Det finns också några bilder från Henrik här.


2 kommentarer:

Janina sa...

Åå, du har fångat turen på pricken! Suverän turberättelse med många fniss, och vilka fina bilder sen...

Elisabeth sa...

Något under t-shirtstemperatur.......ett annat ord jag kommer att tänka på är svinkallt.
Kul att du var med Camilla. Tårta och eld, precis vad vi behövde.