onsdag 30 maj 2012

Turberättelse från Lagan

Vilken TUR vi hade med vädret, vi som åkte till Hjörneredssjön och Lagan för att paddla. Vi var ett gäng nybörjare som allra först blev invigda i den ädla konsten att surra fast kajaker på rätt sätt. Kändes tryggt att det var så många erfarna som kollade så att det blev utfört på ett trafik- och kajaksäkert sätt. Så bar det av norrut och någon timme senare var det dags att lasta av dem igen och sedan lyssna till lektion två för dagen, hur man bäst fördelar packningen i en kajak. Därpå följde raskt lektion tre, hur man kommer i kajaken utan brygga. Läraktiga som vi visade oss vara så var vi snart på väg och man hörde förtjusta kommentarer över känslan att paddla ut på öppet vatten (jämfört med kanalen) i en sådan vacker halländsk idyll som detta visade sig vara. Klippor, lövskog och svart vatten, sol och växlande molnighet. Dessutom lagom växlande vind för oss nybörjare som fick känna på lite vågor, surfkänsla och sidvind. 


Efter att ha paddlat upp en bit för Lagan så vände vi och höll oss resten av turen bland öarna i sjön. En stor grässlänt blev vårt lunchställe och vi lät oss väl smaka av våra matsäckar medan armar och ryggar fick vila. Ledarna hade vid detta laget lagt märke till att ungefär hälften av oss sjöng långsamhetens lov så efter lunch bildade vi Njutningsgruppen (detta passande namn lärde vi oss en tisdag av Monika). De andra paddlade iväg så fort att vi döpte dom rätt och slätt till Snabba gruppen. Vi gled åter fram över vattnet och såg glador och lyssnade till varningsropen från häckande måsar. 


En höjdpunkt på turen var när Viktoria ledde oss in i en naturlig kanal mellan två öar. Det var lite sakral känsla att ligga still där, dit vinden inte nådde oss och skogen liksom omfamnade oss från båda sidor. Njutningsgruppen var i alla fall snabbast med att komma tillbaka till startplatsen och vi var några som fattade det goda beslutet att ta oss ett dopp. Vad jag vet så var det ingen som fick något ofrivilligt dopp denna lyckade dag och den enda som fick en kallsup var Sanna då hon drack lite för glupskt ur sin vattenflaska! Då snabba gruppen anlände verkade även de nöjda och glada.  Vi var åter samlade och det var redan dags för hemfärd efter välbehövlig repetition av morgonens första lektion, att surra fast kajakerna. 


Då vi framåt kvällningen var tillbaka tror jag att vi lyckades imponera på ledarna med ett fantastiskt teamwork vid avlastning, urtorkning och inlastning i förråden. Jag tror att jag talar för alla oss nybörjare i alla fall att denna utfärd gav oss mersmak och bra träning inför nästa steg som är att paddla i havet. Vi tackar er mer erfarna paddlare och er ledare för visat tålamod och varm omtanke som gjorde att vi alla åkte hem med känslan att vi klarade detta bra. Ja, det var en riktigt härlig paddelTUR!
 
/Birgitta Stråvik Bilderna är tagna av Mikkel1 kommentar:

Anonym sa...

:-) Vilken härlig tur vi skapade tillsammans.

En strålande summering av Birgitta med vackra ord till alla er som banar vägen till oss nybörjare. Jag instämmer till fullo!

Å ett stort tack till alla hängivna fotografer.

Det här gör vi om!
/Sanna