fredag 20 augusti 2010

Att paddla på Amalfi-kusten - Italien

Jag hade bokat en liten Italien-tripp med några av mina tio bästa vänner sedan länge. Det slumpade sig så att det blev Amalfi-kusten (Maiori och Positano) som blev vårt resmål. Vi bokade billigt flyg och B&B - det visade sig riktigt lyckat med mycket sol, en dag på Capri, goda middagar, vandringar i bergen, lite dykning, vin-pimplande på terrassen och faktiskt lite kajak med.


Det är ju inte lätt (som många av er redan vet) att hitta vettiga kajaker att hyra när man är utomlands. Oftast erbjuder de så kallade "sit-on-the-top" - vilken kan vara ok men jag föredrar gärna en havskajak. I Italien är havskajak ingen stor grej (ännu). Men jag lyckades hitta en riktigt bra kajakklubb i Amalfi hamn - Amalfi Coast Sea Kayak. De var relativt nystartade, hade nya prylar, var trevliga och väldigt service-minded. Så efter lite diskussion och lotsning förbi de värsta båtöverfarterna släppte de iväg mig och Anna själva (de verkade väldigt noga med säkerheten - bra!).

Det var härligt att uppleva det otroligt vackra och spektakulära landskapet från kajaken. Branta sluttningar, slinger-slanger vägar, lyxhotell, små hus inklämda på någon liten-liten omöjlig platå i berget, blomma för dagen i stora massor som sköljer över branter och häftiga grottor. Tyvärr en och annan båt med.

Vi utforskade den fina Pandora-grottan som man kunde paddla in i, åt lunch på en strand (lite trassel att ta sig upp..höga vågor och skålformad sandstrand var inte riiiktigt som hemma). Efter en god lunch gav vi oss ut i vågorna igen (trassel att komma i..) som blivit ganska höga. Eftersom vi inte var vana vid vattnet och det var öppet hav utanför bestämde vi oss för att vända. I rätt krabbig och relativt hög sjö mötte vi en av italienarna som jobbade på klubben. Han var MYCKET orolig för oss och berättade att det skulle blåsa upp och att vi var tvungna att paddla in. Så då gjorde vi det.

Efter några timmar på stranden hade de värsta vågorna lugnat sig. Vi sjösatte med tjugo nyfikna italienare runt oss och en strandparasolluthyrare som hävdade att våra kajakerna var för experts and professionals på en brant strand i höga brytande vågor med den oroliga italienaren som skjutsade ut oss i vågarna (lite pinsamt).

Vi möttes av ägarna till klubben som ville visa oss "Kärleks-bågen" som låg på andra sidan Amalfi. De blev mycket ivriga när de hörde att vår klubb hade 500 medlemmar - skulle inte de kunna arrangera en paddeltur för oss?? Hade det inte vara väldigt trevligt?? Jag sa att kanske det..man vet ju aldrig och lovade att lägga upp lite bilder på vår blogg i alla fall.

Vi hade en jättefin paddeltur och jag kan varmt rekommendera klubben vi paddlade med. Jag har gott om mer information om någon är intresserade. Ni kan även läsa ett blogginlägg om dem HÄR.

/Viktoria

3 kommentarer:

Dagmar sa...

Ser varmt och skönt ut, verkar ha goda förutsättningar för paddling OCH gott vin och god mat.. Vad väntar vi på? :-)

Spacific sa...

Victoria,

I enjoyed reading your post about kayaking in Amalfi. I am the author of the article on http://www.goneseakayaking.com . Thank you for adding a link to my web site as well.

Marinella at Amalfi Kayak is wonderful. I am happy to see her That company is getting known around the world.

Ann Lee Carpenter

MKK Långfärd sa...

@ Dagmar

Ja..det kan man undra. Dock är ju den svenska kusten jäkligt fantastiskt med (både öst och väst). Italien har ju tyvärr inte så mycket öar som vi. Dock lite mer osäkert med varmare temperaturer i Sverige...

@ Ann

Yes - they where great. Very service minded. I give them my best recomendations.

/Viktoria