tisdag 15 juni 2010

Turberättelse från Tjärö-turen 11-13. juni 2010

Blir 2010 ”Come backernas sommar”?

* MKK är åter på Tjärö – en gammal tradition.
* U t fick uppdraget att skriva turberättelsen, något som ofta föräras nykomlingarna. Det måste tyda på att jag deltagit i så få turer de senaste åren att jag ”är som ny igen”. Senast jag skrev var jag rookie på veckoturen 2000.
* På anmälningslistan till midsommarturen i Mr Hult ser jag att ”The return of the Sören” har anmält sig – kul!
* MKK dominerar åter i den mixade bastun på vandrarhemmet.


Nytt är däremot att:

* Det dominerande språket på ön numera tycks vara danska.
* Officiell avresa sker på fredagskvällen.
* Turen är klassad som medelsvår, istället för lätt.
* Fästingarna anföll offensivt. Det har aldrig drabbat mig i den omfattningen, 4 små äckliga parasiter hann bita sig fast och fler kröp på mina ben. Tur att TBE-vaccinationen är klar. Hoppas de inte bar på borreliasmitta. Kanske var promillehalten lägre än på en del tidigare turer? (jag vet att detta inte påverkar de små, läskiga krypen)
* Mats kajak, en gul/röd Tiderace som lämnat Kajak Event vid lunchtid på fredagen.
* Våffelstugan, som även serverade öl och morotskaka!


Vi som åkte upp på fredagskvällen var: Carin och Mikkel som var våra turledare, Poul, Göran S, Karl-Johan, Mats, Janina, Henrik och u t.

På lördagen anslöt; Viktoria, Stefan, Per-Anders, Tina och Andreas.

Både fredag och lördag hade vi tur med vädret (?), dvs det regnade inte just när vi lastade kajaker eller reste tält… F ö kan helgens väder sammanfattas som omväxlande.

På lördagsförmiddagen paddlade fredagsgruppen in till Järnavik och mötte lördagsfolket. Vinden hade ökat och vi mötte rejäla vågor direkt utanför badplatsen. Alla skötte sig exemplariskt i vågorna. Kanske tack vare Carins genomtänkta vägval? Och efter lite kringelikrokar i vattnen norr och väster om Tjärö lunchade vi på Dragsö där det finns bord och bänkar för oss som uppskattar det.. sen blev det lugn paddling genom ’Sörens ränna’.

T o r för de som valde bort vågleken.

Tillbaka på Tjärö var det faktiskt en utmaning att ta sig ur kajaken utan skador på människor eller materiel. Eftersom vi är hänvisade att slå läger på den anvisade tältplatsen blir det landstigning vid betongbryggan där Karlshamnsfärjan lägger till. Här låg vinden på rejält.

Synd att vi måste slå upp våra tält på fårens favoritäng när det finns så många andra fina landstigningsplatser/tältplatser på ön. Flera av dessa såg vi på jakt efter den ultimata grillplatsen på lördagskvällen.

Lä hade hög prioritet och vi hittade en fantastiskt fin plats där utsikten förde tankarna till Bohuslän.

Samtalet kring lägerelden var, som vanligt, underhållande och avhandlade, förutom väder och matvanor, diverse intressanta spörsmål som flytvästpolstrad sammandrabbning mellan damer, sumobrottning, olje-dito, meloner, pinnar och pålar..

På söndagen paddlade några och andra valde att vandra runt ön innan hela gruppen möttes på redden för gemensamt återtåg till badplatsen i Järnavik, där kylan och blåsten hade hållit stranden fri från badgäster. /Annika



3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Annika, du har fått med allt det viktigaste. :-D
Några foton hade varit kul... har någon bilder?
Janina

MKK Långfärd sa...

NU även med bilder! Tack Karl-Johan för dem!

/Viktoria

Anonym sa...

Jättefina bilder!
/Annika