fredag 1 januari 2010

Turprogram 2011

Obs! Anmälan till turerna sker på anmälningslistorna på klubben som sätts upp 2 veckor innan varje aktivitet. Mer information om turerna och vad som krävs för att få följa med på turer av olika svårighetsgrad hittar du längst ner på den här sidan.

Förutom här redan planerade turer kommer vi förhoppningsvis fylla på med medlemmarnas egna spontanturer som aviseras på bloggen ca 1 vecka innan så att så många som möjligt kan följa med. Surf, sjö, hav, roll, lek eller fikapaddling – vad som helst! Informationen läggs upp så fort turen har blivit godkänd av tur/styrgrupp. Kontakta turgruppen om du är intresserad av att planera och leda en egen tur.

Lördag 30 april Rönneå-Rännet 20 km motionstävling
Samordnare:

Söndag 1 maj Kullen, svår
Turledare: Anders O och Janina
Turen utgår från Arild och går västerut förbi Nimis och Arx som är konstnären Lars Wilks otroliga byggnadsverk i drivved och sten, förbi flera grottor, stenstoder i vattnet och en naturlig tunnel att surfa genom vid lämpligt väder. Fyren vid Kullaberg är Sveriges högst belägna. Efter en lunchpaus i en klippskreva med sol och lä, paddlar vi tillbaka samma väg, men nu har solens nya vinkel ändrat både färg och form på berget. Allt känns nytt och fräscht. God paddelvana krävs eftersom strömmen vid spetsen ibland ger kort, hög och krabb sjö.

Lör-söndag 14-15 maj M24KC
Paddling 24 timmar i Malmö kanal

Söndag 22 maj Lagan, lätt
Turledare: Karl-Johan
Vi paddlar i Lagans magnifika dalgång från Hjörneredssjön uppströms mot Knäred och tillbaka - alternativt en tur bland öarna i Hjörneredssjön. Sträckan blir ungefär 20 km med pauser för fika och lunch.

Tors-söndag, ev måndag 2-5 ev 6 juni Nytäppet kombinerad Blekinge - Tjärö, lätt-medel
Turledare:

Söndag 12 juni Lödde å, lätt
Turledare: Carina & Sven
En lätt tur för nybörjare och andra. Sjösättning vid Lödde Kanotklubbs brygga. Vid bra väder paddlar vi ut till havet och fikar på stranden. Vi paddlar sedan tillbaka till Kanotklubben. De som sedan har krafter kvar kan paddla uppför ån till vikingabyn medan andra kan sola, bada och äta glass

Tor-söndag 24-26 juni Midsommartur Misterhults skärgård, medelsvår tur
Turledare:
Numera tradition i turlistan - ett par dagar i skärgården på ostkusten med midsommarfirande på någon trevlig ö i havsbandet.

Söndag 3 juli, Köpenhamnspaddling i stan, medel-lätt
Turledare: Eva

Lördag 9 juli Hven, svår tur
Turledare: Karl-Johan
Med start och mål i Ålabodarna, paddlar vi medurs runt ön med pauser för fika och lunch på vidunderliga småstränder längs Backafall. Härliga bad utlovas. Turen är svår eftersom strömmarna i sundet och den täta fartygstrafiken kan orsaka krabb sjö.

Fre-söndag 15-24 juli Veckotur i Stockholms Skärgård, svår
Turledare:
Årets veckotur kommer att gå i Stockholms Skärgård. Mer exakt rutt och gruppindelning bestämmer vi tillsammans på mötet den 25 maj.

Lördag eller söndag 30 eller 31 juli Ringsjön, lätt tur
Turledare:
En populär insjötur som passar även för den mindre erfarna paddlaren. Sjösättning på badplatsen i Gamla bo.

Lör-söndag 6-7 augusti Orust runt

Lör-söndag 20-21 augusti Danska Klintar
Turledare: Mikkel

Fre-söndag 26-28 augusti Stockenträffen, Orust (ingen köresättning)
Samordningsansvarig:
Info finns på Orust Kajaks hemsida.

Fre-söndag 2-4 september Tjäröfestival (ingen körersättning)
Samordningsansvarig:

Lör-söndag 10-11 september Immeln/Raslången, familjetur - lätt
Turledare: Carina & Sven
Till veckoslutet 10-11 sept har vi beställt strålande sol, vindstilla och en klarblå himmel för en perfekt sensommartur genom det alltid lika vackra sjösystemet Immeln-Raslången-Halen. Vi paddlar korta dagsetapper (12-15 km) med fikaraster på trevliga öar och holmar. Vi övernattar i en inhyrd scoutstuga i närheten eller i tält efter eget val. En mycket trevlig tur för både vana och ovana paddlare. Vi brukar vara många och ha mycket trevligt.

Fre-söndag 23-25 september Blekinge, medel
Turledare: Peter W, Marja-Liisa & Ulf

Fre-söndag 7-9 oktober Hösttur kust efter väder, svår
Turledare: Ulf
Vår sena hösttur går antingen på Västkusten eller i Blekinge, beroende på väder och vind. Brukar alltid vara mycket trevlig men kan bli lite pysslig ibland.. Kräver erfarenhet och utrustning.

Allmänt om turerna:
• För att delta i MKK:s turer skall du vara medlem, ha gått introduktionskurs eller motsvarande och vara simkunnig (minst 200 meter)
• Alla turer startar klockan 8.00 på Kanotklubben för lastning och gemensam transport (om inte annat anges. OBS. Har man egen kajak ska man ta med egna remmar.
• Var och en tar med egen mat och dryck.
• Allt deltagande sker på egen risk.
• Rimlig säkerhetsutrustning - från torra och rena kläder vid korta turer till reservpaddel, förbandslåda, reparationsutrustning, visselpipa, karta/kompass etc för långturer med överfartspaddlingar - skall medföras i kajaken. Är du osäker, kolla med den ansvarige för turen.
• Klubbens turer är gruppturer och turledaren kommer innan man paddlar iväg att tala om vilken modell som ska användas för att hålla ihop gruppen. För svåra turer gäller att gruppen tillsammans bestämmer detta men turledaren ansvarar för att det blir gjort.
• Turledaren är den som bestämmer och har mandat att avvisa deltagare vid tveksamhet om kompetens eller utrustning.

Klassificering av turerna:
Lätt tur
En ledarledd tur 10-20 km lång på skyddade vatten, för paddlare med begränsad erfarenhet. För att delta i en lätt tur skall du:
• kunna paddla 10 km
• ha flytväst
Medelsvår tur
En ledarledd tur 20-30 km lång, oftast längs kusten och utan överfarter, för paddlare med viss vana vid havspaddling. För att delta i en medelsvår tur skall du:
• kunna paddla 10-20 km/dag i ett par dagar
• ha deltagit i klubbens säkerhetskurs (el. motsvarande) och kunna assisterad räddning på djupt vatten
• ha paddlat minst 5 mil totalt under försäsongen
• använda kajak med flytkraft, kapell, flytväst, svamp/öskar
Svår tur
En svår tur är en kamrattur, vilket innebär att alla som deltar, på egen hand kan klara de förhållanden som kan uppstå, och att beslut fattas av gruppen som helhet. I säkerhetsfrågor (inklusive att avgöra vem som kan följa med) har turledaren sista ordet. Turen kan vara svår på grund av besvärliga förhållanden med vind och vågor, genom att den går i besvärliga farvatten med ström, begränsade möjligheter att landa eller mycket sjötrafik, innefattar överhavspaddlingar och/eller genom etapplängd och fart.
För att delta i en svårt tur skall du:
• kvalificera dig genom att delta i andra aktiviteter - övriga turer, torsdags- och/eller söndagspaddlingar, säkethetsövningar etc - i sådan utsträckning att de övriga i gruppen känner sig säkra på din kompetens. Det finns därför inga formella krav - vad som krävs vet du redan.
(Se även funderingarna kring fart och kommunikation på våra turer)

Är det något du undrar över så kontakta den ansvarige för turen eller Dagmar.

1 kommentar:

Janina sa...

Hej!
Finfint turprogram, jag ser fram emot en härlig sommar! Ett tryckfel: midsommarturen slutar väl på söndagen den 26 juni?
Janina :-)