måndag 13 september 2010

Död-och-förruttnelse-paddling till Spillepengen

En söndagstur på temat "industri", komplett med dofteffekter. Jag har havspaddlat i Malmö i fem år och aldrig paddlat åt Lomma-hållet, så jag nappade direkt när jag fick förslaget.
Direkt när man svänger höger från hamnbassängen förändras landskapet. Nu består piren inte längre av runda, mjuka stenar, inte heller av raka, fina betongväggar - den består av vassa betongstavar som någon har kastat huller om buller så att de sticker ut mot havet som vassa tänder. Effekten blir ungefär som de raserade byggnaderna i "Terminator" eller "Day after tomorrow".
Efter en smidig (medströms) och inte alltför lång paddeltur nåddes vi av en exotisk lukt av bränd olja - ví hade nått oljehamnen. Här fanns det även gigantiska fartyg att titta på. Det kändes som att man skulle försöka att inte andas så djupt - doften verkade inte helt nyttig. Vi paddlade raskt vidare och doften förändrades åt det ruttna hållet - nu var vi i höjd med Spillepengen.
Vi började hålla utkik efter en bra fikaplats och hittade en liten sandbank strax efter soptippen, mittemot skjutbanan. Där gick det att hitta sittplatser som luktade ganska neutralt - mellan vindpustarna i alla fall. Lite gammal tång fick man leva med. Tre meter till vänster om oss flöt en död gås i vattnet - trots allt hyfsat fräsch. Flyttfåglarna var fantastiska att titta på när de formerade sig i luften. Motströmspaddlingen tillbaka var lite mer ansträngande - men allt som allt blev det en riktigt lyckad söndagstur. Tänk vilken varierad paddling man kan hitta i Malmö...
Janina

1 kommentar:

Anonym sa...

Med tanke på vilka storslagna miljöer och obeskrivbara upplevelser som väntar "runt hörnet" i vårt eget hemmavatten kan det tyckas märkligt att vi inte svänger höger oftare. Det är lätt att bli hemmablind.
//Anders