tisdag 13 augusti 2013

Turberättelse från Roskilde fjord 10-11 augustiSurrning av kajaker på klubben tidigt lördag morgon
På lördagmorgonen mötte sexton (efter ett antal återbud) ivriga kajakister upp vid klubbhuset för lastning på vagn (15) och på biltak (1). Resan till Veddelev tog ca 1 timme och där mötte Leif och Marja-Liisa (som tjuvstartat i Roskilde redan under fredagen) upp.Sjösättning i Veddelev havn...
Så här paddlade vi; röd linje dag 1 och blå linje dag 2
På öns sydöstra utstickare gjorde vi ett lunchuppehåll

Rundade därefter ön och vid dess sydostspets delades gruppen i två – ”tävlingspaddlare och ”motionspaddlare”. Vinden friskade i och en stor del av färden mot Herslev Strand skedde i relativt kraftig motvind.

Väl framme blev det resning av tält och bad innan det var dags för middag.
 Fram tills det var dags för efterrätten hade regnet i stort sätt lyst med sin frånvaro men då kom kvällens första skur som sedan följdes av relativt kraftigt regn under natten.

Det blev på grund av regnet ett hastigt uppbrott från stranden...


 
...och åtminstone vissa av oss flydde in i tält och sovsäck för en välbehövlig vila.


Men på morgonen försökte solen hjälpa till att torka upp blöta tält.

Medan tälten togs ned dök det upp en rövare i svart som snodde Leifs och Marja-Liisas smörgåspaket – det återfanns efter en stund utan innehåll medan förövaren slickade sig om munnen.
 


Väl i kajakerna igen påbörjades färden norrut i relativt kraftig sidvind

Vi rundade Bognäs och på färden söderut såg ett fåtal (3) uppmärksamma en havsörn. Efter en samling ute på sjön beslutades att det var aktuellt med ett lunchstopp i en skyddad vik vid Boserup Skog. Under lunchen passerade en av fjordens skönheter ute på vattnet.
 


Efter lunchen (där vissa började äta huvudrätten medan andra redan satt i kajakerna) gick färden in till Roskilde hamn för ett stopp i avsikt att se på vikingaskeppen i hamnen. . .
 


 
  …och för att smaka på den glass som varit en ”snackis” såväl före som under turen.

 
Det var dock ingen som åtog sig utmaningen att smaka den utan de som valde att köpa glass nöjde sig med något mindre varianter.

Efter ett trevligt entimmesuppehåll var det bara att sätta sig i kajakerna igen för att ta sig an den avslutande paddlingen mot turens utgångspunkt.
 
 
Väl i hamn lastades kajakerna och hemfärden med bil påbörjades. Väl hemma lastades kajakerna av med en väldig fart och de flesta hade redan lämnat klubbhuset när tiden för beräknad hemkomst inträffade. Är säker på att alla deltagarna instämmer i mitt tack till turledarna för en väldigt trevlig tur i varierande väder och i ett fint kulturlandskap.

Vid tangentbordet och bakom kameran
Ragnar
 
Mikkel, Jenny Å, Poul, Marja-Liisa, Leif, Birgitta, Ragnar, Anders S, Ingela, Claudia, Åsa, Erik, Elisabeth, Nynke, Boel, Pär-Anders, Stefan och Peter


1 kommentar:

Jenny Å sa...

Tack för turberättelsen Ragnar! Kul du fick med hunden också - men synen med Leif som jagar efter honom som var svår att hinna fånga på bild får vi bevara i våra minnen :-)