tisdag 26 mars 2013

Turprogram 2014


Nedan hittar ni turprogrammet för 2014:

Förutom de redan planerade turer kommer vi förhoppningsvis fylla på med medlemmarnas egna spontanturer som aviseras på bloggen ca 1 vecka innan så att så många som möjligt kan följa med. Surf, sjö, hav, roll, lek eller fikapaddling – You name it!

Om du är sugen på fler turer kan du även kolla in KFÖ´s eller Helsingborgskanotisternas turprogram. Likaledes som vi är välkomna att följa med på deras turer är de välkomna att hänga med på våra turer.

Januari Måkläppen, svår ENDAGSTUR
Paddling fram och tillbaka mellan Skanörs hamn och Måkläppen, mycket goda chanser att se säl. Turen är klassad som svår eftersom det är vinterpaddling och ställer krav på utrustning.
Datum bestäms av väderleken.
Turledare:

11/5 Rönne Å, lätt ENDAGSTUR
Ny tur på den vackra Rönne Å vid Ängelholm.
Turledare:

25/5 Lödde å, lätt ENDAGSTUR
En lätt tur för nybörjare och andra. Sjösättning vid Lödde Kanotklubbs brygga. Vid bra väder paddlar vi ut till havet och fikar på stranden. Vi paddlar sedan tillbaka till Kanotklubben. De som sedan har krafter kvar kan paddla uppför ån till vikingabyn medan andra kan sola, bada och äta glass.
Turledare:

29/5-1/6 Västra Blekinge/Nytäppet, medel ÖVERNATTNING I TÄLT
Långhelg i de västra delarna av Blekinges vackra skärgård. En tur som lämpar sig väl för nybörjare som för den erfarne paddlaren. (Turen är ordnad så att det finns möjlighet för de som vill att deltaga på Nytäppetträffens aktiviteter)
Turledare:

15/6 Hallands väderö, svår ENDAGSTUR
Hallands Väderö är hela västkusten samlad på ett ställe - bohusländsk urbergsskärgård, mellaneuropeisk ädellövskog, betad ängsmark, ljung- och enehedar och ett hemlighetsfullt urtida alekärr (ett av de få som finns kvar i Sverige). Fågellivet är minst sagt rikt och runt sydvästhörnet finns ett stort antal nyfikna knubbsälar. Vi utgår från Torekov och paddlar runt ön med pauser för bad, fika och lunch.
Turledare:

19-22/6 Midsommartur – Misterhults skärgård, medel ÖVERNATTNING I TÄLT
Numera tradition i turlistan - ett par dagar i skärgården på ostkusten med midsommarfirande på Lilla Brändö.
Turledare:

5/7 Näset, medel ENDAGSTUR
Årets tur längs Skånes kust tar oss runt Falsterbo näs. Det blir en strandnära paddling med tillfällen för härliga bad och surf. Vi paddlar på öppet hav vilket gör turen väderkänslig. Alternativt paddlar vi vid Kivik, Ängaholmerna eller Ales Stenar.
Turledare:

12-20/7 Veckotur, svår ÖVERNATTNING I TÄLT
Årets veckotur går till Kläggeröd
Turledare:

9/8 Köpenhamn, medel ENDAGSTUR
Vår paddling genom Köpenhamns hamn och kanaler tar oss till stadens välkända byggnader och turistmål men vi kommer också se närmare på fyrbåtarna, husbåtarna, militäranläggningarna och mycket annat.
Turledare:

22-24/8 Åsnen. Ny övernattningstur på denna vackra sjö. Vi snirklar runt bland sjöns öar, badar, fikar och till slut hittar vi en fin lägerplats. Lämplig för båda nya och gamla medlemmar.
Turledare:

6-7/9 Immeln, lätt ÖVERNATTNING I TÄLT
Till veckoslutet 6-7 september har vi beställt strålande sol, vindstilla och en klarblå himmel för en perfekt sensommartur genom det alltid lika vackra sjösystemet Immeln-Raslången-Halen. Vi paddlar korta dagsetapper (12-15 km) med fikaraster på trevliga öar och holmar. Vi övernattar i tält. En mycket trevlig tur för både vana och ovana paddlare. Vi brukar vara många och ha mycket trevligt.
Turledare:

19-21/9 Camp Varberg eller Karlskronas skärgård, medel ÖVERNATTNING I TÄLT
Ni väljer vilken av dessa nya turer ni vill ska bli av.

a) Camp Varberg blir en helg vid Appelviken där vi tränar säkerhet, teknik och leker i vågorna. Det kräver att vi är några stycken som håller några övningar eller att vi hyr in en instruktör. Vi bor på campingplats/stugor – detta betalar klubben inte.

b) En tur till Karlskronas skärgård där vi ser närmare på de militära anläggningar men även tar oss utomskärs om vädret tillåter det. Skärgården ger möjligheter för fikapauser, natur- och kulturhistoriska upplevelser och givetvis massor av paddling. Övernattning i tält.
Turledare:

10-12/10 Hösttur – kust efter väder, svår ÖVERNATTNING I TÄLT
Vår sena hösttur går antingen till Västkusten eller till Blekinge, beroende på väder och vind.
Turledare:


Allmänt om turerna:
 • För att delta i MKK:s turer skall du vara medlem, ha gått introduktionskurs eller motsvarande och vara simkunnig (minst 200 meter)
 • Alla turer startar klockan 8.00 på Kanotklubben för lastning och gemensam transport (om inte annat anges.) OBS. Har man egen kajak ska man ta med egna remmar.
 • Var och en tar med egen mat och dryck.
 • Allt deltagande sker på egen risk.
 • Rimlig säkerhetsutrustning - från torra och rena kläder vid korta turer till reservpaddel, förbandslåda, reparationsutrustning, visselpipa, karta/kompass etc för långturer med överfartspaddlingar - skall medföras i kajaken. Är du osäker, kolla med den ansvarige för turen.
 • Klubbens turer är gruppturer och turledaren kommer innan man paddlar iväg att tala om vilken modell som ska användas för att hålla ihop gruppen. För svåra turer gäller att gruppen tillsammans bestämmer detta men turledaren ansvarar för att det blir gjort.
 • Turledaren är den som bestämmer och har mandat att avvisa deltagare vid tveksamhet om kompetens eller utrustning.
Klassificering av turerna:

Lätt tur
En ledarledd tur 10-20 km lång på skyddade vatten, för paddlare med begränsad erfarenhet. För att delta i en lätt tur skall du:
 • kunna paddla 10 km
 • ha flytväst
Medelsvår tur
En ledarledd tur 20-30 km lång, oftast längs kusten och utan överfarter, för paddlare med viss vana vid havspaddling. För att delta i en medelsvår tur skall du:
 • kunna paddla 10-20 km/dag i ett par dagar
 • ha deltagit i klubbens säkerhetskurs (el. motsvarande) och kunna assisterad räddning på djupt vatten
 • ha paddlat minst 5 mil totalt under försäsongen
 • använda kajak med flytkraft, kapell, flytväst, svamp/öskar
Svår tur
En svår tur är en kamrattur, vilket innebär att alla som deltar, på egen hand kan klara de förhållanden som kan uppstå, och att beslut fattas av gruppen som helhet. I säkerhetsfrågor (inklusive att avgöra vem som kan följa med) har turledaren sista ordet. Turen kan vara svår på grund av besvärliga förhållanden med vind och vågor, genom att den går i besvärliga farvatten med ström, begränsade möjligheter att landa eller mycket sjötrafik, innefattar överhavspaddlingar och/eller genom etapplängd och fart.För att delta i en svårt tur skall du:
 • kvalificera dig genom att delta i andra aktiviteter - övriga turer, torsdags- och/eller söndagspaddlingar, säkethetsövningar etc - i sådan utsträckning att de övriga i gruppen känner sig säkra på din kompetens. Det finns därför inga formella krav - vad som krävs vet du redan.(Se även funderingarna kring fart och kommunikation på våra turer)
Är det något du undrar över så kontakta den ansvarige för turen eller Mikkel (mikkelss[at]hotmail.com)

Inga kommentarer: