fredag 26 augusti 2011

Två danska klintar

Det blir fler och fler danskar på klubben, så självklart blev sommarens nyaste tur en paddling längs danska kusten. För icke-danskar: En klint är en brant kalkstensvägg.

För att hinna med båda klintarna var vi tvungna att lasta kajakerna redan 07.00 på lördagen. Efter två timmars körtur var vi framme vid Stevns klint där vi bland annat besökte en kyrka som bara var halv – andra halvan hade rasat ner i havet 1928. Granne med kyrkan låg glasskiosken, vi köpte upp hela deras lager ”guf”. Tyvärr var flödebollarna slut. Sedan delade vi gruppen: de mindre ambitiösa paddlade 2,5 mil, de mer ambitiösa 3,5 mil. Mysgänget låg kvar en bra stund på gräset och lyssnade på den lokala musikskolans marschmusik-föreställning. Efter en avslappnad paddling (vinden vände så att vi fick medvind hem) satt vi sedan och fikade på stranden nära bilarna och väntade in den sportigare gruppen (Mikkel, Peter, Jenny och Karl-Johan, vem annars?). Lite trötta såg de faktiskt ut när de anlände, trots allt.




Möns klint, foto: David

Sedan tog vi bilarna till Pouls hög (någonstans mitt i Danmark finns det en gravhög som heter Hothers Höj), en spännande snabbvisit i järnåldern, och både Poul och Högen blev fotograferade av alla. Sedan körde vi långt söderut och ännu längre österut tills vi kom till södra Möns östligaste udde. Mön ser ut ungefär som Österlen, böljande kullar och söta små byar, det var en fantastisk körtur i kvällsdiset.
Snabbt upp med tälten (tältplatserna var redan upptagna, så vi tältade mitt på grusvägen alldeles intill stranden) och laga mat i halvmörker. Efter en kort månskenspromenad längs stranden (halvmånen var röd!) somnade vi gott till ljudet av danska vågor som bröt mot danska klapperstenar.
Söndagen bjöd på bländande sol – allra mest bländad blev man av att titta på Möns klint. Vattnet var lika grönt som i tropikerna, flera av oss kunde inte stå emot utan var tvungna att bada under dagen, med eller utan kajak. Paddlingen gick bland annat genom ett mangroveträsk, som bestod av några träd som hade rasat rakt ner i havet och stod kvar med gröna blad. Vi drog upp kajakerna på en stenig strand nedanför klinten och gick många hundra trappsteg upp mot fiket och utsiktsplatsen. Högst uppe spärrades vår väg av en tjock bräda och en gul varningsskylt: Stranden avstängd på grund av rasrisk. Vilken tur att jag hade försäkrat min nya kajak, hann  jag tänka. Efter glass och iskall dricka kröp vi under avspärrningen och gick (nu aningens nervösa) alla trappstegen ner till kajakerna och hoppade skyndsamt (men inte panikartat) i och paddlade iväg.
David har tagit bilder:
... och det har Henrik också:
En bländande vacker och avslappnad helg, tack alla ni som var med!
Janina

Inga kommentarer: