söndag 7 augusti 2011

Danska Klintar – 20-21 augusti 2011 (svår)

Året andra paddling hinsidan bjuder på enastående naturupplevelser längs Danmarks finaste klintar, Stevns och Møn.



Stevns Klint är en hög krit- och kalkklint, där havet gnagt sig in under miljoner av år. Klinten är kandidat till att bli UNESCO Världsarv eftersom där finns bevis för den senaste stora massdöd för 65 millioner år sedan då hälften av alla Jordens djur- och plantartar dog. Vi kommer även att uppleva gammla kyrkan i Højerup vars kor rasade ner i havet i 1928, och vi paddlar förbi en av Danmarks bäst bevarad militära hemligheter. Lördagens etapp långs Stevns Klint är runt 34 kilometer.

En av de största naturupplevelser i Danmark är Møns Klint med dramatiska vita kritaklintar, där skogen växer hela vägen ut till stupen. Klinten är upp till 143 meter hög och vi kommer såklart att uppleva utsikten från kanten. Om vi har tur ser vi även världens snabbasta djur! Det finns goda möjligheter att hitta fossiler på turen, särskilt vid Møns Klint. Söndagens etapp långs Møns Klint är runt 20 kilometer.

NB: Där är risk för ras vid klintarna. All vistelse över och under klintarna är på egen risk.

Praktiska upplysningar
Vi samlas på klubben kl. 7.00 på lördagen för lastning av kajaker och för påfyllning av dricksvatten. Sen kör vi till Bøgeskovvej vid Stevns Klint, där iläggningsplats finns norr om Bøgeskovs hamnen (se http://map.krak.dk/m/ao5W0). Vi delar på broavgiften – cirka 100 kr. per person.

Övernattning sker vid Mandemarke Haver på Møn. Lägret ligger vid änden av Skansevej (se http://map.krak.dk/m/ao5FM). På lägerplatsen finns några tältplatser, två stora shelters och även ett dass, men inget vatten.

Mikkel tar med kartor över Stevns Klint och ni hittar själv en karta över Möns Klint här: http://www.naturstyrelsen.dk/NR/rdonlyres/39D7AE43-ED04-40C9-B4E2-F72F7B2F8789/0/53_Moen_A4_280611_Web.pdf

Svårhetsgrad
Turen är klassad som svårt eftersom vi kommer paddla oskyddad från Östersjön och det är även strömt här. Så bra paddelvana är en förutsättning för att följa med på turen. Visar väderprognosen att det kommer blåsa mer än 10 m/s från syd, ost eller sydost under helgen åker vi till Roskilde Fjord för en spontantur.

Turledare: Mikkel och Henrik (telefonnummer finns på anslagstavlan på klubben)

Inga kommentarer: