tisdag 6 april 2010

Solig påskhelg i Blekinge

Anders, Henrik, Peter, Ulf, Heidi och jag (Janina) tillbringade påsken i östra Blekinge, i två små stugor på Flaggskär.

Anders och jag åkte upp några timmar tidigare än de andra på fredagen och paddlade ut i strålande solsken. Skärgården var vårglittrig och vacker, det kryllade av fåglar - men den bästa synen var ändå när Anders övade manövrering kring några stenar tills han upptäckte att den ena stenen (som han nästan hade kört på) hade päls och horn - det var en död ko.

Framåt kvällen dök resten av gänget upp. Vi fick även sällskap av ett litet gäng fågelskådare som berättade att flyttfåglarna som passerade ön var ejdrar på väg till sommarnöjet i Sibirien. Fascinerande djur - de flyger jättesnabbt i strukturerade rader men hinner ändå med att prata oavbrutet. Under "rusningstiden" kan upp till 76 000 ejdrar passera skärgården på en enda dag, berättade fågelskådarna.

På kvällspromenaden började vi med en hobby som fortsatte resten av helgen: vi lekte sakletare. Några exempel på fynd: döda fåglar (flera svanar, tyvärr), skor, vodkaflaskor, hemelektronik, plastflöten som fick åka med hem till Malmö...

Solnedgången tillbringade vi på den lilla utsiktsplatsen bakom husen. Månsken hade varit fint, men det blev det aldrig trots att månen borde ha skinit enligt diverse uträkningar - däremot var stjärnhimlen alldeles makalös. Promenaden till utedasset och tillbaks var en sann njutning, och ingen lampa behövdes.

På lördagsmorgonen låg det rimfrost på kajakerna, så vi mjukstartade med en öpromenad innan vi hoppade i de upptinade kajakerna och paddlade runt Inlängan och Utlängan där vi fick sällskap av fem sälar! De var lite blyga men ändå ganska nyfikna. De följde oss på avstånd och ingen av oss lyckades fotografera dem. Lokalbefolkningen i Stenshamn syntes inte heller till - kanske var de skeptiska till sex personer i torrdräkt.

På lördagskvällen åt vi knytkalas-fisksoppa med äppelkaka till efterrätt. Mums. Värmen i stugan blev mer och mer tropisk, för vi hade fyllt kajakerna med ett halvt ton ved som vanligt. Ulf kämpade hårt med att övertyga oss om att månen EGENTLIGEN sken, men han kämpade i motvind.

Söndagen började soligt men mulnade på framåt lunch. Alla ville se kossan, så det blev en guidad tur till västsidan om Maltkvarn. Sedan tog vi en mysig regnfika i torrdräkt, och sedan var en fantastisk påskresa slut.

Tack allihop för en alldeles, alldeles underbar helg! Hoppas vi kommer tillbaka till Flaggskär snart igen...




















3 kommentarer:

MKK Långfärd sa...

Åh, vad mysigt det ser ut. Ångrar att jag inte följde med.. Blev det inga bad?? Det är ju öppet vatten??

/Viktoria

Anonym sa...

Någon hotade med utebliven soppa för de som inte badade, så givetvis blev det bad. Att leva på "pubmix selection"-nötter hela kvällen lockade inte.
//Anders

Dagmar sa...

Gillar blandningen av röda och gula torrdräkter, påskkycklingar på vift bland flyttfåglarna. Härligt.