måndag 15 juni 2009

Lagan/Hjörneredssjön

Turberättelse från turen i Halland i söndags..

Efter regn kommer sol, det visste vi tio som samlades på klubben tidigt på söndagsmorgonen. Några gamla rävar, några halvgamla (08:or alltså) och en 09:a skulle delta. Släp och bilar packades fort och redan 20 min senare var vi på väg, Bra början!
På andra sidan Hallandsåsen tätnade molnen och temperaturen sjönk men vind är till för att blåsa bort moln, så när vi hade sjösatt sken solen igen. Från parkeringen till första bensträckaren hjälpte vinden oss rejält, under 20 min, alla var snabbpaddlare! Upp på backen, fika och lite färska svenska jordgubbar-Tack Göran!
Med mot-och sidvind tog vi oss sedan över till sjöns sydligaste hörn. Vi snirklade runt öar, vikar och vertikala träd, njöt av solen och vilade i lä och tyckte att vi hade det väldigt bra. Efter en dryg timmes ansträngningen- nja lite, var det dags för lunchstopp. Alltid lika kul att se var ambitionsnivån ligger, hemlagat?, tre dubbelmackor? (lite lite va, Anders?) köpebaguette? Oavsett meny, så behövs det en siesta på maten och alla låg i solen och någon snarkade..
På återvägen var vinden snällare, nästan medvind, och då måste man testa något nytt (tyckte den nya turledaren). En smal passage bakom en ö, dvs paddla på andra sidan än vanligt, jag fick med mig gänget utom Anders (hungrig redan?) Tyvärr tvärstopp; utan röjsåg inget synligt vatten. Genast döptes då denna återvändsgränd till Rolands passage, logiken i detta har jag inte helt klart för mig men det är kul ändå.
Plötsligt var parkeringen i sikte men inte ville vi sluta paddla. Alltså, nya direktiv, vi far upp i Lagan en bit och kollar på naturen, de fina klipporna som heter Odens kammare! Alla hänger på utom Anders som redan stod på land (nu måste han vara jättehungrig). Han hoppar i och paddlar ikapp men vänder så snart han ser att vi andra vänder hem.
Lastning, på med lite torra kläder och backa med släpet, pust. Tack Anders-toppen med klara instruktioner!
Och så till nästa höjdpunkt, Ysby gamla lanthandel, lite halvt om halvt museum/kuriosa/försäljning av nygamla saker enligt deras skylt (är inte det detsamma som begagnat?) Dessutom nygräddade våfflor, god glass och kaffe på uteserveringen. Anders åt både våfflor och glass! Och pratade om snabbmat på vägen hem, hoppas du blev mätt!

Tack till alla goa och hjälpsamma deltagare, Henrik R (fotografen i bakgrunden), Jonny A (snark?), Pär-Anders A (09:an med GPS = 17km), Karin M (skäddan kan man dra upp och ner!), Roland I ( han med en egen passage) , Göran S ( jordgubben och glassmannen), Jörgen L (noterades också för dubbel glass och våffla!), Maria P (som flyttade igår och ändå valde att paddla idag-helrätt) och Anders M (var han hungrig på riktigt?), för en jättetrevlig dag från er turledare som inte visste att man alltid (ännu en MKK-tradition!) brukar äta glass på förmiddagen i Ysby också..

Henrik tog lite bilder.

/ Dagmar H

1 kommentar:

Marja sa...

Tyvärr missade jag Laganturen iår men din berättelse och Henriks bilder framkallade minnesbilder från tidigare turer..mest kände jag för bilden "en liten tupplur i gräset efter matsäcken" ..det är ju så skööönt!