torsdag 1 januari 2009

Turprogram 2009

Obs! Anmälan till turerna sker på anmälningslistorna på klubben som sätts upp 2 veckor innan varje aktivitet. Mer information om turerna och vad som krävs för att få följa med på turer av olika svårighetsgrad hittar du på hemsidan. För turer/tävlingar inom parantes betalar inte klubben milersättning.
Titta även på Helsingborgskanotisternas turprogram - där är vi välkomna.

Söndag 25 januari. Måkläppen. Svår.
Turledare: Marja
Vintertur där vi förhoppningsvis får se massor av sälar.

Söndag 26 april. Kullen. Svår.
Turledare: Anders O, Janina, Marja-Liisa
Turen utgår från Arild och går västerut förbi Nimis och Arx som är konstnären Lars Wilks otroliga byggnadsverk i drivved och sten, förbi flera grottor, stenstoder i vattnet och en naturlig tunnel att surfa genom vid lämpligt väder. Fyren vid Kullaberg är Sveriges högst belägna. Efter en lunchpaus i en klippskreva med sol och lä, paddlar vi tillbaka samma väg, men nu har solens nya vinkel ändrat både färg och form på berget. Allt känns nytt och fräscht. God paddelvana krävs eftersom strömmen vid spetsen ibland ger kort, hög och krabb sjö.

Lördag 9 maj, Rönne-å-rännet 20 km motionstävling.
Samordningsansvarig: Marianne

Söndag 17 maj. Snogeholmssjön. Lätt.
Turledare: Saied, Erika och Heidi
Mycket trevlig tur i den vackra Snogeholmssjön. Det brukar bli nästan lika mycket fikat som paddlat..

(Fre-sö. 21-24 maj (Kajakträff Syd, Nytäppet/Blekinge)

Söndag 31/5 Österlen 31/5. Medelsvår
Turledare: Jesper
Vi sjösätter i Vik och paddlar norrut förbi Rörumstrand, med sina gamla korsvirkeshus, och Stenshuvuds nationalpark fram till Kivik. Här kan den som vill komplettera sin medhavda lunch hos Buhres fisk. Eventuellt fortsätter vi upp till Haväng för en glass innan vi åter paddlar tillbaks till Vik.

Lör-sön 6-7 juni. Blekinge, Östra Bokö. Lätt/medel/svår (ersätter Tjäröturen)
Turledare: Göran N, Håkan O, Janina, Jörgen
Sommarens första helgtur går i Sveriges sydligaste skärgård - tillika den enda som vetter mot ett sydhav. Strandskogen av ek, lind och ask, lummig ända ner till vattenbrynet och fylld med sång av bland andra näktergal, grönsångare och lövsångare, lyser av reflexer från havet i söder. Vi utgår från Matvik och paddlar i Karlshamns väl skyddade skärgård med pauser för lunch och fika. Camping på Östra Bokö där det finns fina tältplatser för många. På ön finns det även grillplatser och utedass.

Turen passar alla eftersom vi delar upp oss i grupper efter paddelvana och ambition. Inomskärs eller utomskärs, 5 km eller 25, lätt eller medelsvår - det finns något för alla. De som vill kan åka upp en eller flera dagar i förväg och ta en extratur innan grupperna möts för paddling och grillning till helgen.

Söndag 14 juni. Lagan/Hjörneredssjön. lätt.
Turledare: Dagmar
Vi paddlar i Lagans magnifika dalgång från Hjörneredssjön uppströms mot Knäred och tillbaka - alternativt en tur bland öarna i Hjörneredssjön. Sträckan blir ungefär 20 km med pauser för fika och lunch.

Tors-sön 18-21 juni. Midsommartur på ostkusten. medel.
Turledare: Annika, Janina, Teresia
Numera tradition i turlistan - ett par dagar i skärgården på ostkusten med midsommarfirande på någon trevlig ö i havsbandet


Söndag 28 juni. Ringsjön. Lätt/medel (vid blåst)
Turledare:
En populär insjötur som passar även för den mindre erfarna paddlaren. Sjösättning på badplatsen i Gamla bo.

Söndag 5 juli. Ven. svår.
Turledare:
Med start och mål i Ålabodarna, paddlar vi medurs runt ön med pauser för fika och lunch på vidunderliga småstränder längs Backafall. Härliga bad utlovas. Turen är svår eftersom strömmarna i sundet och den täta fartygstrafiken kan orsaka krabb sjö.

Fre-sön 10-19 juli. Veckotur. svår.
Turledare: Björn, Ulf
Vart årets veckotur går bestämmer vi tillsammans på ett planeringsmöte under våren.

Söndag 26 juli. Lödde å. Lätt (alt. Ivö?)
Turledare:
En lätt tur för nybörjare och andra. Sjösättning vid Lödde Kanotklubbs brygga. Vid bra väder paddlar vi ut till havet och fikar på stranden. Vi paddlar sedan tillbaka till Kanotklubben. De som sedan har krafter kvar kan paddla uppför ån till vikingabyn medan andra kan sola, bada och äta glass

Fre-Sön 31 juli-2 aug. Blekinge östra. medel.
Turledare: Leif
Övernattningstur i de östra delarna av Blekinges vackra skärgård.

Lördag 8 aug. Dalslands kanotmaraton. Distans 55 km. Paddlingen sker i vacker natur i Dalslands sjösystem.

Söndag 9 aug. Näset runt. medel.
Turledare: Jörgen
En strandnära paddling vid Skånes bästa sandstränder, förbi Skanör och Falsterbo. Start vid kanalzonen. Tillfällen till härliga bad och förhoppningsvis även surfpaddling. Det brukar ofta ligga mjuk, härlig dyning in mot stränderna vid sydvästhörnet.

Söndag 16 aug. Hallands väderö. svår.
Turledare: Sven T, Håkan O
Vi utgår från Torekov och paddlar runt ön med pauser för bad, fika och lunch. Hallands Väderö är hela västkusten samlad på ett ställe - bohusländsk urbergsskärgård, mellaneuropeisk ädellövskog, betad ängsmark, ljung- och enehedar och ett hemlighetsfullt urtida alekärr (ett av de få som finns kvar i Sverige). Fågellivet är minst sagt rikt och runt sydvästhörnet finns ett stort antal nyfikna knubbsälar.

Söndag 23 aug. Näset, surf och teknikträning. medel.
Turledare: Janina, Marja-Liisa
Vi utnyttjar väder och vind för att surf- och teknikträna på Näset. Förhoppningsvis är vattnet fortfarande sommarvarmt för baden, frivilliga och ofrivilliga, blir nog många om vågorna går höga

Fre-sön 28-30 aug. (Ev tors 27-30-aug) Stocken-träffen.
Samordningsansvarig:
Info finns på Orust Kajaks hemsida.

Lör-sön 5-6 sept. Immeln/Raslången. lätt.
Turledare: Saied
Till veckoslutet 5-6 sept har vi beställt strålande sol, vindstilla och en klarblå himmel för en perfekt sensommartur genom det alltid lika vackra sjösystemet Immeln-Raslången-Halen. Vi paddlar korta dagsetapper (12-15 km) med fikaraster på trevliga öar och holmar. Vi övernattar i en inhyrd scoutstuga i närheten eller i tält efter eget val. En mycket trevlig tur för både vana och ovana paddlare. Vi brukar vara många och ha mycket trevligt.

Lö-sö 19-20 sept. Blekinge Listerby. Medel.
Turledare: Ulf

Lör-sön 3-4 okt. Hösttur. svår.
Turledare: Ulf
Höstweeekend med tältning på någon ö vid västkusten alt. Blekinge.



Allmänt om turerna:
• För att delta i MKK:s turer skall du vara medlem, ha gått introduktionskurs eller motsvarande och vara simkunnig (minst 200 meter)
• Alla turer startar klockan 8.00 på Kanotklubben för lastning och gemensam transport (om inte annat anges. OBS. Har man egen kajak ska man ta med egna remmar.
• Var och en tar med egen mat och dryck.
• Allt deltagande sker på egen risk.
• Rimlig säkerhetsutrustning - från torra och rena kläder vid korta turer till reservpaddel, förbandslåda, reparationsutrustning, visselpipa, karta/kompass etc för långturer med överfartspaddlingar - skall medföras i kajaken. Är du osäker, kolla med den ansvarige för turen.
• Klubbens turer är gruppturer och turledaren kommer innan man paddlar iväg att tala om vilken modell som ska användas för att hålla ihop gruppen. För svåra turer gäller att gruppen tillsammans bestämmer detta men turledaren ansvarar för att det blir gjort.
• Turledaren är den som bestämmer och har mandat att avvisa deltagare vid tveksamhet om kompetens eller utrustning.

Klassificering av turerna:
Lätt tur

En ledarledd tur 10-20 km lång på skyddade vatten, för paddlare med begränsad erfarenhet. För att delta i en lätt tur skall du:
• kunna paddla 10 km
• ha flytväst
Medelsvår tur
En ledarledd tur 20-30 km lång, oftast längs kusten och utan överfarter, för paddlare med viss vana vid havspaddling. För att delta i en medelsvår tur skall du:
• kunna paddla 10-20 km/dag i ett par dagar
• ha deltagit i klubbens säkerhetskurs (el. motsvarande) och kunna assisterad räddning på djupt vatten
• ha paddlat minst 5 mil totalt under försäsongen
• använda kajak med flytkraft, kapell, flytväst, svamp/öskar
Svår tur
En svår tur är en kamrattur, vilket innebär att alla som deltar, på egen hand kan klara de förhållanden som kan uppstå, och att beslut fattas av gruppen som helhet. I säkerhetsfrågor (inklusive att avgöra vem som kan följa med) har turledaren sista ordet. Turen kan vara svår på grund av besvärliga förhållanden med vind och vågor, genom att den går i besvärliga farvatten med ström, begränsade möjligheter att landa eller mycket sjötrafik, innefattar överhavspaddlingar och/eller genom etapplängd och fart.
För att delta i en svårt tur skall du:
• kvalificera dig genom att delta i andra aktiviteter - övriga turer, torsdags- och/eller söndagspaddlingar, säkethetsövningar etc - i sådan utsträckning att de övriga i gruppen känner sig säkra på din kompetens. Det finns därför inga formella krav - vad som krävs vet du redan.
(Se även funderingarna kring fart och kommunikation på våra turer)

Är det något du undrar över så kontakta den ansvarige för turen eller Marja-Liisa Ylitalo eller Leif Oskarsson

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmm....undrar om datumen verkligen stämmer.
Näset 7 sept(Söndag)Antar att ni menar 6 sept då
Bleking Östra 31 juni -2 aug...antar att ni menar 31 juli-2 aug.Annars blir detta en väldigt lång tur,men det hade varit kul att paddla runt i en månad.
Ser verkligen fram emot att följa med på några av dessa turer.
/Nicke

Anonym sa...

Ohhh vad härligt att kunna börja nedräkningen till årets höjdpunkter! Bra jobbat turgruppen!

Jag saknar dock Tjäröturen, men så är jag ju också "ny" i klubben :(

/Ewa