onsdag 12 februari 2014

Turprogram 2015

Här nedan följer turprogrammet för 2015.

Obs! Anmälan till turerna sker på anmälningslistorna på klubben som sätts upp två veckor innan turen. Mer information om turerna och vad som krävs för att få följa med på turer av olika svårighetsgrad hittar du längst ner på den här sidan.

Förutom här redan planerade turer kommer vi förhoppningsvis fylla på med medlemmarnas egna spontanturer som aviseras på bloggen ca 1 vecka innan så att så många som möjligt kan följa med. Surf, sjö, hav, roll, lek eller fikapaddling – You name it!

Januari Måkläppen, svår ENDAGSTUR
Paddling fram och tillbaka mellan Skanörs hamn och Måkläppen, mycket goda chanser att se säl. Turen är klassad som svår eftersom det är vinterpaddling och ställer krav på utrustning.
Datum bestäms av väderleken.
Turledare:

25/4 Kullen, svår ENDAGSTUR
Utgår från Arild och går västerut förbi byggnadsverken Nimis och Arx och flera grottor. Efter lunch paddlar vi tillbaka samma väg, men nu har solens nya vinkel ändrat både färg och form på berget. God paddelvana krävs då strömmen vid spetsen kan ge kort, hög och krabb sjö.
Turledare:

15-17/5 Västra Blekinge/Nytäppet, medel ÖVERNATTNING I TÄLT
Långhelg i de västra delarna av Blekinges vackra skärgård. En tur som lämpar sig väl för nybörjare som för den erfarne paddlaren. (Turen är ordnad så att det finns möjlighet för de som vill att deltaga på Nytäppetträffens aktiviteter)
Turledare:


30/5 Snogeholmssjön Å, lätt ENDAGSTUR
Mycket trevlig tur i den vackra Snogeholmssjön. Det brukar bli nästan lika mycket fikat och lek i kajak som paddlat.
Turledare:

6-7/6 Amager Runt, svår ÖVERNATTNING I TÄLT
Ny övernattningstur kring Amager. Turen tar oss förbi charmiga Dragör, flygplatsen och vidare genom Köpenhamns hamn. Kring Amager finns även bra chans för att se säl.
Turledare:

14/6 Lödde Å, lätt ENDAGSTUR
En lätt tur för nybörjare och andra. Sjösättning vid Lödde Kanotklubbs brygga. Vid bra väder paddlar vi ut till havet och fikar på stranden. Vi paddlar sedan tillbaka till Kanotklubben. De som sedan har krafter kvar kan paddla uppför ån till vikingabyn medan andra kan sola, bada och äta glass.
Turledare:

18-21/6 Midsommartur – Misterhults skärgård, medel ÖVERNATTNING I TÄLT
Numera tradition i turlistan - ett par dagar i skärgården på ostkusten med midsommarfirande på Ll. Brändö.
Turledare:

4/7 Kivik, medel ENDAGSTUR
Årets tur längs Skånes kust tar oss till Kivik. Det blir en strandnära paddling med tillfällen för härliga bad, kanske surf och ett restaurangbesök. Vi paddlar på öppet hav vilket gör turen väderkänslig. Alternativt paddlar vi vid Näset eller Ales Stenar.
Turledare:

11-19/7 Veckotur, svår ÖVERNATTNING I TÄLT
Årets veckotur går till …..
Turledare:

9/8 Ivösjön, lätt ENDAGSTUR
Ny tur för nya och gamla medlemmar. Vi paddlar runt Ivö med Ivöklack som turen höjdpunkt 134 meter över sjön. En härlig dag med paddling, fika, bad och massor av nya intryck.
Turledare:

22-23/8 Vittsjö, lätt ÖVERNATTNING I TÄLT
Ny övernattningstur på det vackra sjösystem kring Vittsjö. Vi snirklar runt bland sjöarna och badar, fikar och till slut hittar vi en fin lägerplats. Lämplig för båda nya och gamla medlemmar.
Turledare:

4-6/9 Camp Bornholm, svår/medelsvår ÖVERNATTNING I TÄLT
Årets Camp går till danska solskensön Bornholm. Med utgångspunkt i Allinge blir det en helg där vi kan paddla dagsturer, paddla downwind, träna säkerhet, surf, teknik och lekar i vågorna. Turen är för dig som paddlar havskajak, surfski eller kajaksurf, har paddlat några år och är van med större vågor och krabbsjö. Vi bor på campingplats – detta betalar klubben inte.
Turledare:

19/9 Ängeholmarna, medel ENDAGSTUR
Tur till Skånes enda skärgård där vi bland annat paddlar runt Lägerholmen och spanar efter gråsäl och havsörn.
Turledare:

10/10 Höstdagstur, svår ENDAGSTUR
Vår sena höstdagstur är beroende på väder och vind. Men säkert är det att vi paddlar någonstans längs Skånes kust
Turledare:

Allmänt om turerna:

 • För att delta i MKK:s turer skall du vara medlem, ha gått introduktionskurs eller motsvarande och vara simkunnig (minst 200 meter) 
 • Alla turer startar klockan 8.00 på Kanotklubben för lastning och gemensam transport (om inte annat anges.) OBS. Har man egen kajak ska man ta med egna remmar. 
 • Var och en tar med egen mat och dryck. 
 • Allt deltagande sker på egen risk. 
 • Rimlig säkerhetsutrustning - från torra och rena kläder vid korta turer till reservpaddel, förbandslåda, reparationsutrustning, visselpipa, karta/kompass etc för långturer med överfartspaddlingar - skall medföras i kajaken. Är du osäker, kolla med den ansvarige för turen. 
 • Klubbens turer är gruppturer och turledaren kommer innan man paddlar iväg att tala om vilken modell som ska användas för att hålla ihop gruppen. 
 • För svåra turer gäller att gruppen tillsammans bestämmer detta men turledaren ansvarar för att det blir gjort. 
 • Turledaren är den som bestämmer och har mandat att avvisa deltagare vid tveksamhet om kompetens eller utrustning. 

Klassificering av turerna:

Lätt tur
En ledarledd tur 10-20 km lång på skyddade vatten, för paddlare med begränsad erfarenhet. För att delta i en lätt tur skall du: 
 • kunna paddla 10 km 
 • ha flytväst 

Medelsvår tur
En ledarledd tur 20-30 km lång, oftast längs kusten och utan överfarter, för paddlare med viss vana vid havspaddling. För att delta i en medelsvår tur skall du:

 • kunna paddla 10-20 km/dag i ett par dagar 
 • ha deltagit i klubbens säkerhetskurs (el. motsvarande) 
 • kunna assisterad räddning på djupt vatten 
 • ha paddlat minst 5 mil totalt under försäsongen 
 • använda kajak med flytkraft, kapell, flytväst, svamp/öskar 

Svår tur
En svår tur är en kamrattur, vilket innebär att alla som deltar, på egen hand kan klara de förhållanden som kan uppstå, och att beslut fattas av gruppen som helhet. I säkerhetsfrågor (inklusive att avgöra vem som kan följa med) har turledaren sista ordet. Turen kan vara svår på grund av besvärliga förhållanden med vind och vågor, genom att den går i besvärliga farvatten med ström, begränsade möjligheter att landa eller mycket sjötrafik, innefattar överhavspaddlingar och/eller genom etapplängd och fart.

För att delta i en svårt tur skall du:
kvalificera dig genom att delta i andra aktiviteter - övriga turer, torsdags- och/eller söndagspaddlingar, säkerhetsövningar etc - i sådan utsträckning att de övriga i gruppen känner sig säkra på din kompetens. Det finns därför inga formella krav - vad som krävs vet du redan (Se även funderingarna kring fart och kommunikation på våra turer).

Är det något du undrar över så kontakta den ansvarige för turen.

Inga kommentarer: