tisdag 9 juli 2013

UPDATE - bilder från Ale stenar - nu med turberättelse


Det blev, precis som turledaren Mikkel hade utlovat, en av de underbara sommardagar man kommer minnas med glädje under vinterhalvåret, när regnet kommer från sidan och kalla vindar blåser rätt in i märgen. Ungefär såhär gick det till när 25 morgonpigga paddlare tog sig till en av Skånes absoluta sommarpärlor – Kåseberga.

(Lite snabbt hoppar jag över surrning av kajaker och bilfärd till Nybrostrand, även om förberedelserna är trevliga så är det i kajakerna som det roliga börjar, inte sant?)

Alla var förväntansfulla och paddelsugna när kajakerna väl låg vid strandkanten redo att komma i vattnet. Några passade på att ta en macka för att ladda batterierna, själv hann jag med en korvasluring med skånska flaggan tur och retur (ketchup och senap). En snabb stretching för att komma i kajaken, sen bar det iväg. Med molnfri himmel och med vinden (2 m/s) i ryggen började vi paddla. Den väldigt stabila lånekajaken var kanon, man satt som en kung och den kändes ovältbar, dock krävde den rejäla paddeltag. Tur att man fått bra tips om paddelteknik av Ulf på tisdagspaddlingen.

Vad är det bästa med kajaking på Malmö Kanotklubb? 
1. Man är ett med naturen och bara centimetrar från vatten 
2. Det är bra allsidig träning för muskler och balansen tränas upp 
3. Man får umgås med väldigt många trevliga människor. Från dag ett på MKK, när man nervöst satte sig i en kajak på introkursen, har man blivit välkommen som en i gänget. Precis så var det denna dag också.

Det tog drygt 1,5 timmar att paddla från Nybrostrand till Kåseberga. Axlarna ömmade lite, vilket var ett tydligt tecken på att armarna används för mycket. Ett klassiskt nybörjarmisstag har jag förstått.

Min fru Ellen och jag gick bort till Ahls fiskebutik och köpte lättöl, räkröror och rökt lax. Surdegsbrödet fick vi från Vendel sen var matsäcken komplett. Vid en vallmobeklädd sluttning med Ales stenar i ryggen och en vidunderlig utsikt över Östersjön hittade vi vår rastplats. För er som inte haft picknick vid Ales stenar så kan det varmt rekommenderas.

Mjukglassmaskinen gick sönder precis när jag skulle beställa, men Göran tröstade mig med att bjuda på gott kaffe, sen var vi redo att paddla tillbaka till Nybrostrand. Vinden hade tilltagit något och vi paddlade mot vågorna, fortfarande väldigt behaglig paddling dock. En glada spanade in oss från nära håll och de som hängflög vid de branta sluttningarna visade upp sina konster.

Ungefär halvvägs blev det en badpaus i det sextongradiga vattnet, sådär kallt så att fötterna och benen domnar. Med visst besvär kom vi ut på havet igen. Vågor sköljde över kajaken och många fick sittbrunnen full med vatten. Kul med action och lite vatten har ingen dött av. Vi greppade paddeln och tog oss an den sista biten. Många strandbadare tittade nyfiket på den malmöitiska armadan när vi gled förbi med ståtliga paddeltag. Några tog foton på de hurtiga och vältränade paddlarna, kanske var det fotografer från Sydsvenskan och Skånskan som hört att MKK skulle på äventyr?

Med totalt cirka 20 kilometers paddling och en helt underbar dag på havet satte vi oss i Stefans bil, trötta men glada. Efter bara några minuter somnade både Ellen och jag. Havet suger, eller vad är det man säger?

Ett stort tack till alla trevliga paddelkamrater för en minnesvärd dag. Extra tack till Mikkel och Jenny som var turledare. Tack för skjutsen Stefan, nästa gång ska vi vara piggare på hemresan. Tack Göran för välbryggt kaffe.

Vi ses snart igen!

Peter Blomsterberg


Mikkel, Jenny Å, Erik, Sven, Göran N, Poul, Lina, Jan, Andreas, Elisabeth, Peter W, Carin, Viktoria, Jenny L, Monika, Rolf, Cecilia, Claudia, Stefan, Peter, Ellen, Mats, Linda, Pär-Anders och Kerstin

3 kommentarer:

Monika Bengtsson sa...

Tack för din fina berättelse - jag har inget att tillägga - vilken underbar dag :)

Janina sa...

Vilken härlig turberättelse! Hoppas att det blir Ales stenar fler gånger så att man får en chans att följa med.

Anonym sa...

Ja, mitt i prick, känslan helt rätt förmedlad! Tack! /Jenny Å