torsdag 18 november 2010

Måkläppentur

Måkläppen som ligger strax söder om Falsterbonäset är ett naturreservat där det råder beträdandeförbud under största delen av året. Ön har stor betydelse som häckningslokal för många kustfåglar som ejder, gråtrut, silvertärna. Den är också en viktig uppehålls- och yngelplats för knubb- och gråsäl. Ön blev naturreservat första gången år 1971.

Från och med 1 november till och med 31 januari är det dock tillåtet att beträda Måkläppen.

Det är med andra ord dags för en tur till Måkläppen och det är god chans att man stöter på sälar.

När turen kommer att ske hänger förstås mycket på väder och vind. Det kommer att meddelas här på bloggen när det bär iväg och det kan ske med ganska kort varsel.

Detta innebär dessutom att man själv får ordna transport av kajak och sig själv ner till Näset och att det inte kommer att finnas en anmälningslista på anslagstavlan.

Eftersom det är frågan om en vintertur ställer det krav på utrustning, såsom till exempel paddelvantar, torrdräkt och liknande. Har man inte tillgång till torrdräkt skall man ha med ombyte om man nu skulle råka trilla i.

Intentionen är att sjösätta kajakerna vid Skanörs hamn och paddla ner och runda Måkläppen och därefter tillbaks till iläggningsplatsen. En tur på cirka 15 km. I planeringen har det även avsatts tid för förtäring av medhavd kost.

Turen klassas som svår.

Vid frågor kontakta Peter Weywadt via telefon 070 220 15 62

1 kommentar:

Janina sa...

Hej Peter!
Jag är upptagen de sista två helgerna i november, men allt som händer i december är mycket intressant. Hoppas att vi blir några stycken, det var ju fantastiskt förra året.
Janina :-)