torsdag 6 oktober 2016

Turberättelse Immeln sjö 3-4/9 2016

Svårighets grad: lätt (men mycket vacker tur!)
Inför resan har man publicerat det bl. a. på Facebook (min källa) och där kunde man se beskrivningen av turen och anmäla sig. Samtidigt var man tydlig när sista dagen för anmälan var. Bra! Vi samlades i Malmö vid bestämd tid och hjälptes åt för att välja och lasta kajakerna på släpet. Resan till Immeln gick också bra. Tre bilar totalt. En eller två av dem var hyrda.
Vi kom vid ca 11:00 och sedan började lasta av kajakerna från släpet samt packa de med grejerna för att vara i vattnet vid ca 12:00. Allt gick bra, tycke jag, också fick jag hjälp och tips om hur man ska lasta i kajaken samt fick jag låna en vattentät påse från Christer.
Det var mest soligt den morgonen, ändå fick vi även en kort dusch (mycket regn) precis i början av turen, men vi lyckades paddla ifrån det och sedan blev det bara fint. Det kändes som den första prövningen, som gick bra, och nu man var redan härdad för vad som helst. Första paus blev vid en ö där vi fikade och man kunde även bada. Toppen, det var varmt i vattnet samt solen sken då! Eftersom prognosen för nästa dag var regn, bestämde vi (alla) att ska försöka paddla mer den första dagen eftersom vädret var fint. Bra val!
Vi paddlade vidare följda av lite vågor och vindar som blåste i ryggen, så man kan säga även att vi surfade då, spännande var det i alla fall. Nästa paus var när vi kom till en halvö (tror jag) som hade en upphöjd klippa med mycket fint utsikt över hela sjön. Vackert, kanske något för kort uppehåll där med tanke på hur fint var utsikten, men vi ville paddla vidare för att hitta plats för övernattningen.
Paddlade vidare och hittade ett bra ställe för övernattning, såg väldigt mysigt ut och vattnet var lugnt, tyvärr såg det ut som att det var lite krångligt att ta sig i land med allt packningen, därför bestämde vi för att prova på den andra sidan bukten. Där var det lätt att komma med kajakerna och lasta av grejerna. Däremot blåste mycket där, fanns en hel del folk (Danskar) samt det var inte alls lika mysigt. Efter lite tjat till tur ledarna fattade de ett strålande beslut till allas glädje! Vi åkte tillbaka till det första stället trots potentiella svårigheterna att komma i land med alla grejerna och kajakerna. Mycket klokt beslut och visar på bra ledarskap. Man kan ändra sig och lyssna på deltagarnas önskemål. Det kändes som ett bra val!
Det visade vara sig ett bra val av ställe. Väldigt vindstilla samt fanns bra plats för tältar och även en såg samt förbered ställe där man kunde elda. Vi hjälptes åt med kajakerna samt vedinsamlingen för kvällen. Sedan var det fritid med bad, bokläsande eller bara mediterande före den gemensamma kvällsmaten. Det kändes undrebart att vara där. De flesta hade med sig grejer för att laga mat och man delade med sig så alla blev mätta och glada. Inte minsta att man delade även med sig lite rött vin, tack Jennie.
Natten gick bra utan regn (även om det kom lite droppar under natten). Nästa dag blev en trevlig överraskning. I stället för det lovade regnet (enligt prognosen) kom en solig dag med mycket vacker morgonsol. Det fanns tid även för morgon bad samt sitta i solen och äta frukost på det fina stället. Det kändes som att på det här stället ville man komma tillbaka igen. Avresan gick utan problem vid ca 10:00-10:30 tiden.
Eftersom vädret var fint bestämde vi att nästa målet ska vara att paddla i en liten å som var ansluten till en närliggande sjö. Det var ett fint äventyr, tyvärr kunde man inte paddla hela vägen p.g.a. lågvattenstånd. Det var bra träning i att backa med kajaken och Christer gång på gång visade hur man ska INTE göra om man ville undvika att fastna på stenarna… Fast han är både stark och skickligt, så det var inga större problem med det.
Vädret var perfekt och det kändes som en av de finaste dagarna på hela sommaren (åtminstone för mig, Sascha). Det var verkligen upplevelsen att vara nära naturen som bäst. Solen skiner, blå himmel, med en del intressanta molnformationer på långt håll, samt ett blänkande vatten (som var varm) och grönt runt om kring (se bilden ovan). Det var verkligen en MYCKET trevligt upplevelse!
Nästa mål var att paddla till en ö där vi skulle äta lunch. Det var skönt att paddla i ett sådant väder, det blåste inte heller. Med tanke på att det var så fint väder kändes som att man ville helst göra ett uppehåll för att bada (jag kände så), så kanske det tog något för långt tid innan man hittade ett bra ställe att komma till land, ca tre timmar efter vi har lämnat övernattningsstället. Lunchen smakade mycket bra och det var perfekt att bada kanske även förstärkt upplevelsen p.g.a. av den ”långa” väntan!
Sista paddlingsetapen gick också problemfritt, dock nu med lite mer moln, men fortfarande soligt. Vi avverkade totalt ca 38 km på den här turen, enligt Google, ca 20 km den första och ca 18 km den andra dagen.
Kajakerna togs på land och vi hjälptes åt att lasta på släpet. Faktumet att turen var slut alltså att man snart skulle lämna Immeln sjön samt tanken att även helgen snart skulle vara slut kändes lite tråkigt. Samtidigt visste man (åtminstone jag, Sascha, förmodligen alla de andra) att vi ska komma tillbaka igen. Snart!
Resan till Malmö gick också fint och som tur kom det lovade regnet först nu och i stora mängder. Det gjorde inget att man blev lite blöt när man lastade av kajakerna i Malmö eftersom man fick mycket fina upplevelser av naturen som inte något regn kunde skölja så lätt.
Så man kan inte säga något annat än att det var en MYCKET fin tur! Inte bara tack vare det fina vädret och vacker natur utan skickliga och flexibla ledarna som anpassade tempo och tog kloka beslut när det behövdes. Samt trevliga, hjälpsamma och intressanta alla de andra människorna i turen.
Reserapports ”författare”: Sascha K                    Lund, 2016-09-25
PS: Det var första turen för mig, jag har gått introduktions kurs i maj 2016 och paddlat lite själv i kanalen (5-6 gånger), men tyvärr har varken hunnit/lyckats komma till tisdagspaddlingar med instruktörer eller gå säkerhetskursen. Trots det kändes det inte svårt att hänga med i turen. Ser fram emot att gå säkerhetskursen och gå på många fler turer.
Deltagare: Juan (ledare), Christer O (ledarhjälp), Annika N (ledarhjälp), Åsa Å, Jennie, Maria B, Mikael T, Raymond och Sascha.

Inga kommentarer: