tisdag 19 april 2016

Turprogram 2016

Här nedan följer turprogrammet för 2016.

Obs! Anmälan till turerna sker på anmälningslistorna på klubben som sätts upp två veckor innan turen. Mer information om turerna och vad som krävs för att få följa med på turer av olika svårighetsgrad hittar du längst ner på den här sidan.

Förutom här redan planerade turer kommer vi förhoppningsvis fylla på med medlemmarnas egna spontanturer som aviseras på Facebook ca 1 vecka innan så att så många som möjligt kan följa med. Surf, sjö, hav, roll, lek eller fikapaddling – You name it!

Anmälan som turledare görs till Erik Mattsson: PM via Facebook eller direkt på mail till erikmattsson(at)gmail.com

23/4 Kullen, svår ENDAGSTUR 
Utgår från Arild och går västerut förbi byggnadsverken Nimis och Arx och flera grottor. Efter lunch paddlar vi tillbaka samma väg, men nu har solens nya vinkel ändrat både färg och form på berget. God paddelvana krävs då strömmen vid spetsen kan ge kort, hög och krabb sjö.
Turledare:


15/5 Lödde Å, lätt ENDAGSTUR
En lätt tur för nybörjare och andra. Sjösättning vid Lödde Kanotklubbs brygga. Vid bra väder paddlar vi ut till havet och fikar på stranden. Vi paddlar sedan tillbaka till Kanotklubben. De som sedan har krafter kvar kan paddla uppför ån till vikingabyn medan andra kan sola, bada och äta glass.
Turledare: Annika N, Jan T och Mats B


21-22/5- Mön, medelsvår ÖVERNATTNING I TÄLT
En av de största naturupplevelser i Danmark är Møns Klint med dramatiska vita kritaklintar, där skogen växer hela vägen ut till stupen. Klinten är upp till 143 meter hög och vi kommer såklart att uppleva utsikten från kanten.
Turledare: Peer Fribo Jensen

4-6/6 Västra Blekinge/Nytäppet, medel ÖVERNATTNING I TÄLT 
Långhelg i de västra delarna av Blekinges vackra skärgård. En tur som lämpar sig väl för nybörjare som för den erfarne paddlaren. (Turen är ordnad så att det finns möjlighet för de som vill att deltaga på Nytäppetträffens aktiviteter)
Turledare:11/6 Ven, svår ENDAGSTUR
Med start och mål i Ålabodarna, paddlar vi runt ön med pauser för fika och lunch på vidunderliga småstränder längs Backafall. För den badsugna finns det möjligheter för havsbad. Turen är svår eftersom strömmarna i sundet och den täta fartygstrafiken kan orsaka krabb sjö.
Turledare:

18/6
Lagan/Hjörneredssjön, lätENDAGSTUR
Vi startar med paddling i Lagans magnifika dalgång, med branta klippor, från Hjörneredssjön. Sedan vänder vi och fortsätter med en tur bland öarna i Hjörneredssjön. Möjlighet till bad finns.
Turledare:

23-26/6 Midsommartur – Misterhults skärgård, medel ÖVERNATTNING I TÄLT 
Numera tradition i turlistan - ett par dagar i skärgården på ostkusten med midsommarfirande på Ll. Brändö. Destination till turen kan ändras beroende på vem som är turledare och kanske vill prova på något nytt
Turledare: 

2/7
Saltholmen via Köpenhamn, medel ENDAGSTUR
Dagstur från Amager Strand till Saltholm via Köpenhamn. Vi börjar i Amager och paddlar till fyren. Härifrån vi väntar på fri passage i farleden över Öresund. Vi paddlar runt Saltholm. Paddla ut till Öresundsbron och pauser....
På vägen hem vi ta en tur i Köpenhamns hamn. Vi kan äta glass på Langelinie kaj!
Turledare: Peer Fribo Jensen

16-24/7 Veckotur, medel/svår ÖVERNATTNING I TÄLTÅrets veckotur går till …..
Turledare:

30/7 Ivösjön, lätt ENDAGSTUREn tur i Skånes största insjö. Två alternativ finns. Antingen sjösättning i Ivösjöns nordvästra hörn, Furestad. Paddling mellan fastlandet och Ivön, med fikapaus och bad på Ivöns södra del. Eller sjösättning i Ivösjöns nordöstra hörn, Axeltorp, och paddling i övärlden i nordöstra Ivönsjön.
Turledare: 

6/8 Esrum Sjö, lätt 
ENDAGSTURDanmarks näst största sjö. Härlig sommar tur för nybörjare. Vi paddlar längs kusten med många pauser. Cirka 25 kilometer. Vi börjar i Fredensborg. Den danska Drottningens sommarsemester stad.
Turledare: Peer Fribo Jensen

12-14/8 Östra Blekinge, medel ÖVERNATTNING I TÄLTPaddelhelg i Karlskronas vackra skärgård mellan Sturkö, Utlängan och Torhamn. Turen bjuder på bra paddling både inomskärs och utomskärs. Vi anpassar dagsturerna efter vädret, paddelvana och ambition – eventullt delar vi oss i några grupper. Vi samlas på klubben fredag kl. 16.00 för lastning av kajaker.
Turledare: 

21/8
 Österlen/Vik, medel ENDAGSTUR
Endagarstur längs Österlens vackra kust. Turen passar ovana paddlare, som vill prova på havspaddling, eftersom Skånes ostkust för det mesta är vindskyddad. Vi sjösätter i Vik. Sedan finns två alternativ. Antingen paddling norrut, med strandhugg vid Knäbäckshusen med dess gamla korsvikeshus. Sedan fortsätter vi till Kivik, och äter lunch exempelvis vid Buhres fisk. På tillbakavägen stannar vi vid Stenshuvud för bad.
Turledare:

26-28/8 Camp Bornholm, svår/medelsvår ÖVERNATTNING I TÄLT 
Årets Camp går till danska solskensön Bornholm. Med utgångspunkt i Allinge blir det en helg där vi kan paddla dagsturer, paddla downwind, träna säkerhet, surf, teknik och lekar i vågorna. Turen är för dig som paddlar havskajak, surfski eller kajaksurf, har paddlat några år och är van med större vågor och krabbsjö. Vi bor på campingplats – detta betalar klubben inte.
Turledare: Peer Fribo Jensen

3-4/9 Immeln, lätt ÖVERNATTNING I TÄLT
En perfekt sensommar/förhösttur genom det alltid lika vackra sjön Immeln. Den sägenomspunna sjön Immeln präglas av trolsk vildmark med steniga stränder och ett stort antal vikar. De hundratalet öarna ger en känsla av skärgård. Sjösättning vid kanotcentralen i Immeln. Övernatting i tält vid Breanäs. Dagsturer bla till Högön, med en fin utsikt över Immeln.
Turledare:

18/9 Hallands Väderö, svår ENDAGSTUR
Endagarstur med stor chans till sälsafari! Hallands Väderö är hela västkusten samlad på ett ställe - bohusländsk urbergsskärgård, mellaneuropeisk ädellövskog, betad ängsmark, ljung- och enehedar och ett hemlighetsfullt urtida alekärr (ett av de få som finns kvar i Sverige). Fågellivet är minst sagt rikt och runt sydvästhörnet finns ett stort antal nyfikna knubbsälar. Vi utgår från Torekov och paddlar runt ön med pauser för bad, fika och lunch.
Turledare:

1-2/10 Höstdagstur, svår ENDAGSTUR eller ÖVERNATTNING I TÄLT
Vår sena höstdagstur är beroende på väder och vind. Men säkert är det att vi paddlar någonstans längs Skånes kust. Turledare avgör destination och om det är en 1 eller 2 dagars tur beroende på väder.
Turledare:


Allmänt om turerna:
 • För att delta i MKK:s turer skall du vara medlem, ha gått introduktionskurs eller motsvarande och vara simkunnig (minst 200 meter) 
 • Alla turer startar klockan 8.00 på Kanotklubben för lastning och gemensam transport (om inte annat anges.) OBS. Har man egen kajak ska man ta med egna remmar. 
 • Var och en tar med egen mat och dryck. 
 • Allt deltagande sker på egen risk. 
 • Rimlig säkerhetsutrustning - från torra och rena kläder vid korta turer till reservpaddel, förbandslåda, reparationsutrustning, visselpipa, karta/kompass etc för långturer med överfartspaddlingar - skall medföras i kajaken. Är du osäker, kolla med den ansvarige för turen. 
 • Klubbens turer är gruppturer och turledaren kommer innan man paddlar iväg att tala om vilken modell som ska användas för att hålla ihop gruppen. 
 • För svåra turer gäller att gruppen tillsammans bestämmer detta men turledaren ansvarar för att det blir gjort. 
 • Turledaren är den som bestämmer och har mandat att avvisa deltagare vid tveksamhet om kompetens eller utrustning. 

Klassificering av turerna:

Lätt tur
En ledarledd tur 10-20 km lång på skyddade vatten, för paddlare med begränsad erfarenhet. För att delta i en lätt tur skall du: 
 • kunna paddla 10 km 
 • ha flytväst 

Medelsvår tur
En ledarledd tur 20-30 km lång, oftast längs kusten och utan överfarter, för paddlare med viss vana vid havspaddling. För att delta i en medelsvår tur skall du:

 • kunna paddla 10-20 km/dag i ett par dagar 
 • ha deltagit i klubbens säkerhetskurs (el. motsvarande) 
 • kunna assisterad räddning på djupt vatten 
 • ha paddlat minst 5 mil totalt under försäsongen 
 • använda kajak med flytkraft, kapell, flytväst, svamp/öskar 

Svår tur
En svår tur är en kamrattur, vilket innebär att alla som deltar, på egen hand kan klara de förhållanden som kan uppstå, och att beslut fattas av gruppen som helhet. I säkerhetsfrågor (inklusive att avgöra vem som kan följa med) har turledaren sista ordet. Turen kan vara svår på grund av besvärliga förhållanden med vind och vågor, genom att den går i besvärliga farvatten med ström, begränsade möjligheter att landa eller mycket sjötrafik, innefattar överhavspaddlingar och/eller genom etapplängd och fart.

För att delta i en svårt tur skall du:
kvalificera dig genom att delta i andra aktiviteter - övriga turer, torsdags- och/eller söndagspaddlingar, säkerhetsövningar etc - i sådan utsträckning att de övriga i gruppen känner sig säkra på din kompetens. Det finns därför inga formella krav - vad som krävs vet du redan (Se även funderingarna kring fart och kommunikation på våra turer).

Är det något du undrar över så kontakta den ansvarige för turen.

Inga kommentarer: