tisdag 11 september 2012

Bilder och turberättelse från Immeln helgen 8-9 september

Lördag morgon möttes ett gäng kajakentusiaster på klubben för att bege sig ut på äventyr. Den här gången var det en tur på Skånes tredje största sjö, Immeln, som hägrade. Gruppen hade krympt under natten, men de sexton som var kvar, packade kajakerna med stor iver och så gick karavanen iväg mot Immelns Kanotcenter.


Väl framme gick det inte fort nog att komma i vattnet..ja med kajakerna. Där var andra som också skulle ut på äventyr, dock med kanadensare. Med Juan och Kenneth i täten begav vi oss mot Breanäs. Vi färdades som på en flod, med stränder och vegetation längs sidorna..fina små hus, underbara små sandstränder....Längs färden blev Immeln bredare och bjöd oss på flera öar "Kvinnöarna", Prästön och flera mindre, som en miniatyrskärgård. Framme i Breanäs slog vi läger. En fin naturtältplats, väntade på oss, med flera grillstäder och rikligt med ved. Nu smakade det bra med lunch, i alla dess variationer.

Vädrets makter styrde inte helt efter våra önskemål...vindarna spelade oss sina spratt.....molnen flög med raketfart.....träden viskade högt i sina kronor.....sövande viskningar..ja så sövande, så några av oss smittades och aldrig kom med på eftermiddagens tur. En tur på initiativ av Paul , längs en smal åfåra upp till en liten sjö..Några av de kvavarande som inte fallit i dvala, begav sig ut på vandring i denna fina natur, över stock o sten, blåbärsris och Hacke Hackspett glatt trummande sin melodi i trädstammen...

En eldstad började förberedas till de hemvändande "äventyrarna", som kom hem tidigare än väntat då åfåran visat sig sakna framkomlighet. Några av henvändarna hade överskottsenergi nog att paddla över viken för att bada i solen (som hann försvinna). Snart blev det samling runt eldstaden och middagsförberedelserna tog fart. Måltiderna var variationsrika från flerrätters på dukat bord till måltid direkt ur påse med frystorkat. Framåt natten blev det vindstilla och stjärnklart - inget störande ljus från närliggande bebyggelse gjorde att stjärnhimlen lyste väldigt klart. När ringen kring eldstaden tunnades ut gick de flesta till ”sängs” med förhoppningar om en solstrålande söndag.

På morgonen verkade förhoppningarna om en solig söndag falla in och den höll i sig tills samtliga kajaker hade styrt ut från natthärbret kraftigt försenade. Vi gick först söderut och rundade Fars nabbe och begav oss norrut till Högön där det var dags för lunch. Några drog upp till utsiktsberget för att avnjuta sin lunch där medan andra valde att stanna vid kajakerna och inta lunchen där. Så småningom blev det dags att vända förarna mot de väntande bilarna men för att få se lite andra delar av sjön vek vi in mellan Norrön och Ekön och återvände till huvudspåret genom gattet mellan Ekön och Sönnerö. Därifrån var det fritt lopp till bryggan. Vissa ilade iväg, andra tog det lugnt och njöt av färden medan några kämpade tappert för att ta sig iland.

När allt var packat drog karavanen iväg till MKK och avlastning som nästan skedde enligt tidplanen. Ett stort tack till turledarna Kenneth och Juan från författarna och säkert även övriga deltagare.

Text: Ingela Liljestrand och Ragnar Ahlström Söderling
Foto: Ragnar Ahlström Söderling
PS Fler foton från turen finns HÄR (<-- KLICKA).3 kommentarer:

Anonym sa...

Härlig berättelse och fina bilder!!!

Här har ni en länk till mina bilder från turen:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150475538566997.363679.711896996&type=1

/Juan

Per sa...

Vill ni se var vi paddlade kan ni gå in på kartan nedan:

https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=211478908618006075033.0004c972bd391a47fe936

Sträckor:
Lördag förmiddag 9km
Lördag eftermiddag 12.3km
Bad 730m
Söndag förmiddag 7.3km
Söndag eftermiddag 13.3km

/Per

Anonym sa...

Jag är mest imponerad av "Bad 730m". :-)

/Göran