söndag 2 juli 2017

Turberättelse Roskildefjorden

Det blev till slut sex nyfikna paddlare som gav sig av mot Roskilde fjord. Med tips från en gammal turberättelse sjösatte vi i Veddelev havn på östra sidan av fjorden. Stort tack till Roskilde Fjords Kajakklubb för att vi fick låna deras fina brygga (fanns ingen att fråga men de såg inte arga ut när vi kom tillbaka).

Det var blåsigare än jag hade räknat med och vi valde att gå med vinden längs kusten ner till Roskilde. Lite gräddhylla på vägen och när vi kom fram kom första patrullen vikingar ut från hamnen. Skräckslagna paddlade vi runt dem bara för att på nytt mötas av ett ännu snabbare vikingaskepp som redan hunnit sätta segel.
Vi klarade oss undan men fick paddla motvind i vågor tills vi fann en vik i lä för lunch. Lite sankmark men vi klafsade oss fram till en liten strand. Precis då upphörde även regnet som hållit oss alerta i motvinden. 


Stärkta av lunchen paddlade vi vidare nordväst för att hitta en ö/sandbank som såg intressant ut på kartan. Det var en liten kobbe älskad av det lokala fågellivet. Mycket mindre än på kartan men när vi paddlade runt var det en lång stenås precis under vattenytan som hade synts tydligt även på flygfotot

Med ca 5 km tillbaka till hamnen och klockan en bit in på eftermiddagen fanns det inte mer att upptäcka om vi ville hinna hem inom utannonserad turtid. Återigen skönt med riktig brygga och kajakställningar för att packa upp och torka av. Ett snabbt dopp i godkänt varmt vatten innan hemfärd. Tack hela gänget för en omväxlande och trevlig reservtur som jag tycker vi hade mycket trevligt på.

Stefan

Inga kommentarer: